Victor Johansson AB 

08-400 66 008

Telefonnummer

Skagafjordsgatan 6,
164 55 Kista

Hur du väljer rätt kakel för ditt badrum

När vi tittar på att välja rätt kakel för badrummet börjar vi alltid med att ta reda på vad badrummet faktiskt behöver. Vi på Victor Johansson AB vet att ett badrum inte bara är en plats för hygien – det är en plats för avkoppling och välbefinnande.

Platsens funktion och användning:

 • Är det ett familjebadrum som används frekvent?
 • Eller kanske ett gästbadrum som används mer sällan?

Stil och estetik:

 • Moderna toner kan ge en känsla av nyhet och fräschhet.
 • Klassiska val bidrar till tidlös elegans.

Materialval:

 • Keramiska plattor är hållbara och lätta att underhålla.
 • Natursten erbjuder en unik estetik, men kan kräva mer underhåll.

Vi inser att budget också spelar stor roll. Det är här vi kommer in. Vår expertis inkluderar allt från att hantera rivning och sanering, till noggrann läggning av ditt nya kakel. Vi ser till att dina önskemål möts inom de ekonomiska ramar du har.

För en fördjupning i hur olika material och färger kan påverka ditt rums karaktär, se vår artikel om att välja rätt kakel för ditt badrum.

Om ni söker en partner som är med er från start till finish, och som förstår betydelsen av varje detalj i ert badrum – hör av er till oss på Victor Johansson AB. Vi gör era kakeldrömmar till verklighet.

Välja rätt kakeltyp

När vi renoverar badrum är det viktigt att vi väljer rätt typ av kakel. Valet påverkar både utseende och funktion, så här går vi igenom de vanligaste materialen för att ge vårt badrum karaktär och hållbarhet.

Keramiska plattor

Keramiska plattor är en klassiker för badrum och de erbjuder en perfekt kombination av stil och användbarhet. De tillverkas av bränd lera och erbjuder en mångsidig design. Här hos oss på Victor Johansson AB vet vi att keramiska plattor är kostnadseffektiva och relativt enkla att underhålla, vilket gör dem till ett populärt val hos många hushåll.

Porslinsplattor

Porslinsplattor tar kakel till nästa nivå med sin ökade densitet och hållbarhet. De är idealiska för badrum eftersom de har mycket låg vattenabsorption, vilket ger ett mer vattentåligt golv och mindre risk för fuktskador. Vi rekommenderar vi porslinsplattor för de som vill ha en lösning som står emot tuffa tag och håller sig fin över lång tid.

Natursten

För en lyxig känsla finns det inget som slår natursten. Varje stenplatta är unik i sin design och skapar en exklusiv look i ditt badrum. Natursten kräver dock mer underhåll och kan vara känslig för tuffa rengöringsmedel. I vårt arbete har vi sett hur natursten ger en tidlös skönhet men det är viktigt att känna till och förbereda sig för det extra underhåld som kan behövas.

KakeltypFördelarNackdelarUnderhållHållbarhet
KeramiskaKostnadseffektiva, enkla att läggaMindre tåliga än porslinLättGod
PorslinsplattorVattentåliga, mycket tåligaDyrare än keramik, kräver noggrann läggningLågtUtmärkt
NaturstenUnikt, lyxigt utseendeKräver mer underhåll, kan vara känsligRegelbundetVarierar

Design och stil

När vi tillsammans ska välja rätt kakel till ditt badrum, är det viktigt att ha designen och stilen i åtanke. Detta är vad som låter din personliga smak komma fram och gör att badrummet känns helt ditt.

Färgscheman

Färgvalet är avgörande för rummets atmosfär. Vi föreslår att du tänker på vilka färger som känns rätt för just ditt utrymme. Ett mindre badrum kan exempelvis verka större med ljusa kakelplattor.

NyansEffekt
Ljusa tonerÖppnar upp rummet
Mörka tonerSkapar intimitet
FärggladaTillför energi

Mönster och texturer

Mönster och texturer bidrar med dynamik och liv till ett badrum. Vi rekommenderar att du överväger olika stilar, vare sig det är minimalistiska linjer eller mer dekorativa mönster som speglar din stil.

Storlek och form

Storlek och form på plattorna kan helt förändra känslan i badrummet. Var medveten om att stora plattor kan ge en känsla av lyx medan mindre storlekar kan göra det möjligt att leka med varierade mönster.

PlattstorlekInverkan
StoraGer en enhetlig känsla, bra för små rum
SmåBra för detaljarbete och skapa intressanta mönster

Funktionalitet och hållbarhet

När vi väljer kakel till badrummet tänker vi inte bara på estetiken – vi tittar också på funktion och hållbarhet. Det är viktigt att kaklet klarar av badrummets fuktiga miljö och dagligt slitage. Vi hos Victor Johansson AB rekommenderar alltid kakel som kombinerar dessa två aspekter för att säkerställa en långvarig kvalitet.

Materialval: Hårda, glaserade ytor är idealiska då de står emot fukt bra och är enkla att rengöra.

Tålighet: Tänk på att välja ett kakel som har hög slitstyrka. Detta är speciellt viktigt för golvkakel, som behöver vara extra hållbart mot fottrafik och fukt.

 • Område för användning
  • Golvkakel: Välj hög slitstyrka
  • Väggkakel: Kan vara av lättare material

Installationstips

När vi lägger kakel i ett badrum är det viktigt att vara noggrann för att få ett hållbart och snyggt resultat. Här är några tips från oss som kan hjälpa dig längs vägen:

 • Förberedelse: Innan kakelsättningen, se till att ytan är ren, torr och jämn. Om du behöver riva eller sanera ditt nuvarande badrum, tveka inte att kontakta oss. Vi kan hjälpa till med detta så att din yta är perfekt förberedd.
 • Uppmätning: Mät noga och planera ut ditt kakel så du vet precis var och hur de ska sättas upp. Använd en kakelkryss för att få enhetliga fogar.
 • Rätt verktyg: Använd en kakelskärare för bästa resultat och för att undvika onödiga sprickor och avfall.
 • Klistrets betydelse: Se till att du använder ett högkvalitativt kakelklistret som passar just ditt badrum. Det finns olika typer för olika områden och material.
 • Fogning: När kaklet är på plats och klistret är torrt, är det dags för fogning. Välj en färg som harmonierar med ditt kakels färg och stil.
 • Tålmodighet och precision: Sista tipset är att ta dig tid och inte stressa. Kakelläggning är en konst som kräver tålamod och precision.

Budgetplanering

När vi väljer kakel till ett badrum, är det viktigt att vi startar med att sätta en budget. Att ha en klar uppfattning om hur mycket vi kan och vill spendera hjälper oss att fokusera på alternativ som passar våra ekonomiska ramar.

Steg 1: Beräkning av kostnader

 • Ta fram kvadratmetern av utrymmet som ska kaklas.
 • Kolla in genomsnittliga priser per kvadratmeter för olika kakeltyper.
 • Räkna ut det totala priset för kaklet. Glöm inte att inkludera en liten extra mängd för spill.

Steg 2: Extrakostnader

 • Vi får inte glömma bort att det tillkommer kostnader för:
 • Arbetskraft om vi anlitar hantverkare.
 • Tillbehör som fog och fix.
 • Eventuella verktyg vi saknar.

Steg 3: Tänk på värdeökning

 • Om vi renoverar för att sälja vårt hus i framtiden kan rätt kakel ge en värdeökning. Välj ett stilrent och tidlöst kakel som lockar en bredare grupp spekulanter.

Steg 4: Prioriteringar

 • Om budgeten är begränsad, bestäm vilka aspekter av renoveringen som är viktigast för oss. Kanske är det viktigare med ett slitstarkt och funktionellt kakel än märkesvaror.

Vid Victor Johansson AB, har vi kunskap och erfarenhet för att vägleda er genom hela processen. Vi erbjuder hjälp genom varje steg, från rivning och sanering till det färdiga kakelarbetet. Samarbete med oss innebär att ni får ett pålitligt och kostnadseffektivt resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *