Victor Johansson AB 

08-400 66 008

Telefonnummer

Skagafjordsgatan 6,
164 55 Kista

Hur du väljer rätt kakel för ditt badrum

Att renovera eller designa ett badrum från grunden kan vara en utmanande uppgift, särskilt när det kommer till valet av kakel. Kaklet du väljer kan definiera hela rummets atmosfär. Så, hur gör du det rätta valet? Låt oss dyka in i det!

Steg 1: Definiera din stil

Varje badrum berättar en historia och reflekterar en viss stil. När du bestämmer dig för stilen på ditt badrum, tänk på följande:

 • Modern: Denna stil kännetecknas av minimalistiska mönster, rena linjer och en neutral färgpalett. Moderna badrum tenderar att använda mycket glas, krom och ibland djärva accentfärger. Vill du ha ett badrum som känns som det senaste inom design?
 • Traditionell: Traditionella badrum är tidlösa. De använder ofta klassiska mönster, trädetaljer och mjukare färger. Är du ute efter en varm, välkomnande känsla som aldrig går ur stil?
 • Avslappnad: Om du drömmer om ett spa-liknande utrymme, kan detta vara stilen för dig. Jordnära toner, naturliga material och lugnande färger dominerar denna stil. Vill du att ditt badrum ska vara en plats för avkoppling och återhämtning?

Steg 2: Utforska kakeltyper

Det finns många olika typer av kakel att välja mellan, var och en med sina egna fördelar:

 • Klinkers: Denna typ av kakel är extremt hållbar, vilket gör den perfekt för områden med hög trafik eller mycket fukt, som ett badrum. De är också vattentäta, vilket innebär att de inte kommer att skadas av vatten eller ånga.
 • Porslinskakel: Porslinskakel är känd för sin hållbarhet och motståndskraft mot repor. Den är också lätt att rengöra, vilket gör den till ett utmärkt val för badrum.
 • Mosaikkakel: Dessa små bitar av kakel kan skapa vackra mönster och design. De är ofta använda i duschområden eller som accentväggar.

Steg 3: Tänk på underhållet

Alla kakeltyper kräver en viss mängd underhåll, men vissa kan kräva mer arbete än andra:

 • Rengöring: Vissa kakeltyper, som mosaik eller texturerade kakel, kan vara svårare att rengöra på grund av de små skarvarna. Andra, som porslinskakel, är mycket lätta att torka av.
 • Fog: Fog mellan kakel kan samla på sig smuts och mögel över tiden. Välj en fogfärg som inte bara kompletterar ditt kakel, utan som också är lätt att rengöra.
 • Hållbarhet: Medan vissa kakeltyper är extremt hållbara och motståndskraftiga mot repor, kan andra bli skadade om du tappar något tungt på dem. Tänk på din livsstil och hur mycket slitage ditt badrum kommer att utsättas för när du väljer kakel.

Steg 4: Sätt en budget

Innan du börjar med ditt kakelval, är det viktigt att bestämma hur mycket du är villig att spendera. Att sätta en budget hjälper dig att smalna av dina val och fokusera på vad som är ekonomiskt genomförbart. Här är några saker att tänka på:

 • Kostnad per kvadratmeter: Kakelpriser varierar beroende på material, storlek och design. Jämför priser per kvadratmeter för att få en uppfattning om totala kostnader.
 • Installationskostnader: Förutom kostnaden för själva kaklet, kom ihåg att räkna med installationskostnader. Priset kan variera beroende på komplexiteten av designen och arbetsintensiteten.
 • Tilläggsmaterial: Fog, lim och andra tillbehör kan lägga till extra kostnader. Forska och planera för dessa tilläggskostnader.
 • Oförutsedda kostnader: Alltid bra att lägga till en buffert i din budget för oförutsedda utgifter, som reparationer eller extra material.

Steg 5: Förberedelse för installation

Att förbereda ditt badrum inför installationen av nytt kakel är en viktig del av processen. Följ dessa steg för att säkerställa en smidig övergång:

 • Bedömning av nuvarande skick: Undersök ditt nuvarande badrum noggrant. Är det redan kakel som behöver tas bort? Finns det skador som behöver åtgärdas innan nytt kakel kan installeras?
 • Rivning av det gamla badrummet: Om du byter ut gammalt kakel eller renoverar hela badrummet, kan det krävas en fullständig rivning. Anlita en professionell för denna uppgift om du inte är säker på hur man gör. Det är viktigt att detta görs noggrant och korrekt för att undvika skador på rör eller elektriska installationer.
 • Förberedelse av ytan: Efter rivningen är det viktigt att förbereda ytan korrekt. Se till att väggarna är jämna och rena. Använd eventuellt en primer för att säkerställa bästa vidhäftning av kaklet.
 • Verktyg och material: Se till att du har alla nödvändiga verktyg och material redo innan du börjar. Detta inkluderar kakelskärare, fogblandning, spackel och mycket mer.

Steg 6: Färg och Design

Färg: Färgen på ditt kakel kan drastiskt påverka känslan i ditt badrum. Ljusa färger kan göra ett litet utrymme kännas större, medan mörkare toner kan ge en känsla av lyx och djup.

Mönster: Förutom enstaka färger kan du också överväga kakel med mönster. Mönstrade kakel kan lägga till en unik touch och fungera som ett designat uttalande i ditt badrum.

Steg 7: Hållbarhet och miljövänlighet

När du väljer kakel, tänk på dess livslängd och miljöpåverkan. Många tillverkare erbjuder nu miljövänliga alternativ som är både hållbara och estetiskt tilltalande.

Steg 8: Funktionella överväganden

Halkmotstånd: I våta utrymmen som ett badrum är det viktigt att överväga kakel som är halkresistent, särskilt för golvområden.

Vattentäthet: Se till att kaklet du väljer är lämpligt för våta utrymmen, särskilt i duschområden.

Steg 9: Sök inspiration

Innan du fattar ditt slutliga beslut, titta på heminredningstidningar, besök utställningslokaler och kolla in sociala medieplattformar som Pinterest för inspiration. Att se hur olika kakel ser ut i riktiga hem kan hjälpa dig att visualisera ditt eget utrymme.

Slutsats

Att välja rätt kakel för ditt badrum är en kombination av estetik, funktionalitet och budget. Genom att göra noggrann forskning, planering och övervägande av dina personliga preferenser, kan du skapa ett badrum som inte bara ser fantastiskt ut, men som också kommer att tjäna dig väl i många år framöver. Oavsett dina val, kom ihåg att det viktigaste är att skapa ett utrymme där du känner dig lycklig och avslappnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *