Victor Johansson AB 

08-400 66 008

Telefonnummer

Skagafjordsgatan 6,
164 55 Kista

Ta bort tapet från betongvägg

När det kommer till att ta bort tapet från betongvägg så finns det flera sätt man kan göra detta på. I det här inlägget så kommer vi att ge er lite tips på hur du enklare kan ta bort tapet från en betongvägg och vad som kan vara bra att tänka på.

Så kan du ta bort tapeten från din betongvägg

Då det inte bara finns ett sätt att ta bort en tapet på så kommer vi att ge er våra två bästa tips på hur du enklast kan ta bort tapet från din betongvägg. Med dessa tips så blir det inte bara enklare att ta bort tapeten utan det bli också skonsammare för din betongvägg så att den inte går sönder.

Ta bort tapet från betongvägg med hjälp av Tapet-väck (tapetborttagare)

Ett smidigt sätt som man kan ta bort gammal tapet från en betongvägg är att använda sig av ett medel som heter Tapet-väck. Tapet-väck är en produkt som är framtagen för att lösa upp och göra det enklare att ta bort tapet som sitter fast på väggen.

Tapet-väck kan säljas under flera olika namn som t,ex tapetborttagare, tapetloss eller tapetstrip men alla fyra fungerar likadant. För att ta bort tapet från betongväggen med hjälp av Tapet-väck så gör ni så här:

 1. Ta fram en burk eller flaska Tapet-väck. (om det behöver spädas ut så följ instruktionerna på förpackningen)
 2. Ta Tapet-väcket och applicera det på den tapet som ska tas bort så att det är riktigt fuktigt.
 3. Vänta en stund så att Tapet-väcket hinner verka och lösa upp tapetlimmet .
 4. När Tapet-väcket har verkat så är det dags att sätta igång att riva ner tapeten. Tapeten kan fortfarande vara svår att ta bort på vissa ställen och då kan det vara bra att köra på med lite mer Tapet-väck och sen skrapa bort det sista med en tapetskrapa.

Använd en ångmaskin, tapetskrapa och ett slipverktyg

Andra sätt som man kan ta bort sin tapet från sin betongvägg är att använda en ångmaskin, tapetskrapa eller ett slipverktyg för att ta bort tapeten. Anledningen till att man använder en ångmaskin är att man vill blöta upp tapeten som är torr och sitter fast hårt  ,och med en ångmaskin så kan man lösa upp tapetlimmet så att det lossnar enklare.

 1. Börja med att hålla ångmaskinen mot tapeten i några sekunder tills du ser att tapeten börjar lossna.
 2. När tapeten börjat släppa lite så tar du en tapetskrapa och börjar skrapa bort tapeten försiktigt tills all tapet är borta.
 3. Om det finns några hårda bitar som inte vill om de inte lossnar med tapetskrapan kan du använda ett slipverktyg för att ta bort dem.
 4. Skulle det fortfarande sitta fast så kör du en till omgång med ångmaskinen och sen slipar du bort det sista som är kvar.

Tips när du ska tapetsera en betongvägg

Även om vissa kanske inte ser något värde i att jämföra en betongvägg med en trävägg, finns det fördelar och nackdelar med båda. Det är oftast billigare, enklare och lika estetiskt tilltalande att måla en betongvägg i stället för att tapetsera den – men du kan absolut göra det om du vill.

Om du vill sätta tapeter på en betongvägg finns det några tips som kan vara till hjälp:

 • Det första du måste göra är att se till att din betongvägg är helt slät. Om det finns några hål eller  andra ojämnheter måste du spackla igen dom och sen slipa så att väggen är jämn.
 • Den andra saken som kan vara bra att tänka på är att se till att betongväggen är helt fri från damm innan du börjar applicera tapetlimmet på väggen.
 • Tredje saken som kan vara bra att tänka på är att en betongvägg kan suga åt sig tapetlimmet och då kan det vara bra att mäta betongväggen innna för att undvika att tapeten inte fäster eller släpper.

Nu vet du hur du tar bort tapeter från en betongvägg utan att skada ytan undertill och hur du ska göra och tänka på när den nya tapeten ska upp.

Se till att gå långsamt fram och ha tålamod när du tar bort tapeterna. Det kan ta lite tid och vara ansträngande, men det kommer definitivt att vara värt det i slutändan! Tack för att du tog dig tid att läsa den här artikeln!

Du kanske också är intresserad av:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *