Victor Johansson AB 

08-400 66 008

Telefonnummer

Skagafjordsgatan 6,
164 55 Kista

Så tar du bort tapet från spånskiva

Om du har tröttnat på den gamla tapeten och om den sitter på spånskiva så finns det flera sätt man kan göra för att bort tapet från en spånskiva. Om tapeten på spånskivan inte sitter fast så hårt kan man testa att dra bort tapeten.

Men om det inte går så kommer vi i det här inlägget att kolla på lite olika tips och metoder du kan använda dig utav för att ta bort tapet från spånskiva.

Våra tips för att ta bort tapet från spånskiva

Att en tapet som har suttit länge kan vara svårt att ta bort är inget konstigt. Man brukar oftast få kämpa en stund innan man får bort all den gamla tapeten, och ännu mer om det är på spånskiva.

Men om du letar efter ett enkelt sätt att ta bort dina tapeter som sitter på spånskiva så kan du prova något av dessa tips och metoder som du kan läsa mer om nedan.

Ta bort tapeten genom att blötlägga den

Om du inte får bort tapeten så kan man testa att blötlägga den med varmt vatten som man stryker på eller genom att ta en ångmaskin och blöta ner och värma upp lim och tapet så att den släpper. När tapeten börjat släppa så är det bara att börja rycka bort alla lösa delar och skrapa bort resten med till exempel en spackelspade.

Om du är orolig för att väggen kommer att ta skada så behöver du inte oroa dig då de flesta spånskivor som tapetseras oftast brukar grundmålas innan man sätter på tapet. Om du är osäker på om den är grundmålad så finns det flera sätt att ta bort tapet som inte har med vatten att göra.

Slipa eller skrapa bort tapeten

Om du inte vill använda vatten eller några andra vätskor för att ta bort tapeten från dina spånskivor finns det en annan metod du kan använda. Genom slipning eller skrapning kan du ta bort tapeten .

Detta kan ta en stund men om man är rädd för att väggen ska ta skada av fukt så är detta ett bra alternativ. Se bara till att du inte slipar för hårt så att du inte skadar spånskivan.

Vanliga frågor om spånskiva och tapet

För dig som vill veta lite mer om tapetsering på spånskiva så har vi här nedan sammanställt några vanliga frågor som vi svarat på.

Kan jag tapetsera direkt på spånskivor?

Svar: Att tapetsera direkt på en ny spånskiva är inte helt optimalt då det finns risk att tapeten släpper då spånskivan kan suga åt sig vattnet i limmet. Så om du ska tapetsera på spånskiva så grundmåla först eller förlimma för bästa resultat.

Går det att spackla på spånskivor?

Svar: Ja det går bra att spackla på spånskivor. Om brädorna är monterade jämnt behöver du bara fylla fogen med spackel. Om det finns en höjdskillnad mellan brädorna ska du använda en 20-30 cm bred spackelspade för att fylla ut springan.

Ska man använda någon speciell tapet när man ska tapetsera på spånskiva?

Svar: Nej det finns ingen speciell tapet som man bör använda om man ska tapetsera på spånskiva. Alla tapeter funkar lika bra och man kan även använda sig av tapet väv som man målar över för att få ett snyggt resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *