Victor Johansson AB 

08-400 66 008

Telefonnummer

Skagafjordsgatan 6,
164 55 Kista

Riva och bygga nytt – 5 saker att tänka på

Går du i rivnings och byggtankar? Kanske ska du riva din gamla altan och bygga en veranda eller du kanske ska ta bort några väggar för att skapa en öppen planlösning. Oavsett vad du har planerat så finns det flera saker som kan vara bra att tänka på innan du sätter igång.

I det här inlägget så kommer vi att ta upp 5 saker som kan vara bra att tänka på för hemmafixaren som planerar en rivning och nybyggnation.

5 saker som kan vara viktigt att tänka på när man ska riva och bygga nytt

När det handlar om rivning och nybyggnation finns det många saker som kan gå fel och ställa till problem. Om du planerar att ta itu med detta projekt på egen hand, så kommer här fem saker som du kanske bör överväga innan du sätter igång.

1. Gör upp en plan för rivningen

Innan du börjar riva ner saker är det viktigt att ha en plan där du går igenom hur rivningen ska gå till, hur du skyddar dig själv och din omgivning och hur du kommer ta hand om avfallet från rivningen.

Om du är osäker på hur du ska riva något är det bäst att rådgöra med ett proffs eller någon som har erfarenhet av rivning.

Dessutom vill du se till att du har alla lämpliga säkerhetsutrustningar innan du börjar, till exempel handskar, skyddsglasögon, hörselskydd och andningsmask för att inte andas in farliga partiklar.

2. Tänk på kostnaden

Kostnaden för att riva och bygga nytt kan snabbt stiga, så det är viktigt att tänka på kostnaden för material, verktyg, tillstånd och allt annat som kan krävas för projektet.

Om du har en snäv budget kan du överväga att göra en del av arbetet själv och ta hjälp av en bra rivfirma som hjälper dig med dom mer komplicerade delarna.

Se dessutom till att få offerter från olika entreprenörer innan du anlitar någon som utför arbetet åt dig. Genom att jämföra priser kan du spara pengar och se till att du får bästa möjliga kostnad för ditt projekt.

3. Var beredd på det oväntade

När du river och bygger nytt är det viktigt att vara beredd på det oväntade. Det kan vara svårt att förbereda sig på om det händer något oväntat med en rivning eller nybyggnation men det finns saker du kan göra för att göra dig lite mer beredd.

Spara ihop till en budget som tillåter dig att göra fel och som du kan ta av för att oförutsedda omständigheter.

Se dessutom till att du får alla nödvändiga tillstånd och inspektioner innan du påbörjar arbetet. Genom att göra din forskning och vara förberedd kan du undvika kostsamma överraskningar på vägen.

4. Byggnadens isolering och värmeförlusten

Hus och andra byggnader i Sverige står för cirka 40% av energianvändningen. Genom att ha en välisolerad byggnad kan du undvika onödiga värmeförluster och höga elkostnader. När du planerar en nybyggnation är det därför viktigt att noga överväga isoleringen av byggnaden.

Det finns många olika sätt att isolera en byggnad, och vilket sätt som är mest effektivt beror på vilken typ av konstruktion det rör sig om.

En tegelvägg kan till exempel isoleras med mineralull eller polystyrenskum, medan en trästomme kan isoleras med cellulosafiber eller träfiber. Så genom att isolera rätt från början så får du en byggnad som inte bara håller dig varm på vintern utan som också håller elförbrukningen och elkostnaderna nere.

5. Gör en besiktning av din nybyggnation

Den sista saken som kan vara bra att tänka på när du har rivit och sen byggt klart det hus, altan eller vad det nu än har byggt är att göra en besiktning. Genom att göra en besiktning kan du se till att kvaliteten på ditt arbete håller måttet och även kontrollera om det finns några potentiella säkerhetsrisker.

Du kan anlita ett professionellt företag för att få hjälp med att besikta ditt bygge. Annan fördel med att låta en utomstående yrkesman kolla över ditt bygge är att du kan få tips som kan hjälpa dig i ditt nästa byggprojekt.

Så där har du 5 saker som kan vara bra att tänka på när du själv ska riva och bygga nytt hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *