Victor Johansson AB 

08-446 867 77

Telefonnummer

Skagafjordsgatan 6,
164 55 Kista

Riva badrum själv – Att tänka på och tips

Att utföra en rivning hemma själv av t,ex ett badrum kanske inte låter så svårt . Men det finns faktiskt några saker som du bör tänka på innan du påbörjar ditt projekt.

Därför så kommer vi i det här inlägget att gå igenom lite olika tips och saker som kan vara bra att tänka på vid en rivning av ett badrum innan du sätter igång med rivningen.

Vad gör man vid en rivning av badrum?

Vid en rivning av ett badrum som också kallas för lättrivning så görs en lättare rivning av till exempel golv, innerväggar, skåp, undertak eller annan interiör. En rivning av ett badrum skulle exempel kunna innebära att man river ner en innervägg, golvet eller att man river ner invändig interiör som toalett, handfat eller skåp.

För att skydda och avgränsa att damm och annan smuts sprids i resten av byggnaden så använder man sig oftast av täckplast. Det finns många sätt man kan riva ett badrum på men vanligast är att man använder sig utav mindre verktyg och maskiner.

Fördelar och nackdelar med att själv utföra rivning av badrum hemma

När det gäller att riva ett badrum själv finns det både fördelar och nackdelar att ta hänsyn till.

Fördelarna med att ta hand om rivningsarbetet själv är att:

 • Du kan spara pengar då du utför arbetet själv.
 • Du kan planera arbetet själv vilket ger dig möjlighet att fördela arbetet på en längre period vilket också kan göra att det blir mer ekonomiskt hållbart.

Okej så om man kollar på fördelarna med att göra en rivning själv att ditt badrum så kan man alltså spara pengar genom att göra det själv.

Men frågan som man kanske egentligen vill fokusera på är om det är värt att göra det själv då det finns en del risker och nackdelar med att utföra en rivning av ett badrum själv.

Nackdelarna med att ta hand om rivningsarbetet själv är att:

 • Arbetet kan vara dammigt och smutsigt, vilket kan orsaka hälsoproblem om du inte är försiktig.
 • Du riskerar att skada något som du inte hade för avsikt att skada, vilket i slutändan kan kosta dig mer pengar än vad du budgeterat för.
 • Det finns också en risk att arbetet tar längre tid än du trodde och att du inte kommer kunna slutföra projektet i tid.
 • Om man inte är försiktig så kan man också skada delar av konstruktionen som kan ge stora och allvarliga problem senare.

Så som ni ser så finns det både fördelar och nackdelar att tänka på när det gäller att riva badrummet själv. Om man inte har utfört en rivning tidigare eller känner att man inte har den rätta kompetensen så är det bättre att ta hjälp av en rivningsfirma.

Riva kakel badrum

När du river kakel i ett badrum finns det några saker som du bör tänka på. En av de viktigaste sakerna är att skydda dig från damm och partiklar i luften som uppstår vid rivningen.

Detta kan göras genom att bära handskar, andningsmask och skyddsglasögon. En annan sak att tänka på är vilken typ av kakel du kommer att riva bort.

Det finns två typer av kakel i badrummet:

 • Glaserade kakelplattor – glaserade plattor har en slät yta och är lätta att riva.
 • Oglaserade kakelplattor – oglaserade plattor har däremot en grövre yta och är svårare att riva.

Om du inte har rätt verktyg eller erfarenhet, är det bättre att låta ett proffs sköta jobbet.

TIPS

 •  Ett tips är att använda en mejsel med ett brett blad för att lättare komma in under kaklet och lossa det från limmet.
 • Ett annat tips är att använda en slägga eller el-hammare för att bryta kaklet i mindre bitar så att det blir lättare att ta bort.

Riva badrum asbest

Om ditt badrum byggdes före 1980-talet finns det en chans att det innehåller asbest. Asbest är ett farligt material som kan orsaka hälsoproblem om det kommer i kontakt med kroppens slemhinnor och lungor.

Därför är det viktigt att vara särskilt försiktig när man river ett badrum som kan innehålla asbest. Om du misstänker att det kan finnas asbest så kan man ta ett prov och skicka iväg för att säkerställa om det finns eller inte.

Visar provresultatet att asbest finns så är det bästa du kan göra är att anlita en saneringsfirma för att göra en asbestsanering. Asbest är ett farligt material och bör endast hanteras av utbildade yrkesmän.

För dig som vill veta mer om asbest eller vilka risker det finns med att hantera och arbeta med material innehållande asbest så kan ni läsa mer om det i vårt inlägg: Asbest – Vad är det och hur man hanterar det på bästa sätt.

Riva plastmatta badrum

Att ta bort en gammal plastmatta kan till en början verka enkelt. Men när du upptäcker att mattan i fråga är allt annat än enkel att ta bort kan det skapa onödig frustration.

TIPS!

 • Ett enkelt sätt att ta bort en plastmatta i ett badrum är ett ta en vass kniv och skära cirka 20 centimeter långa remsor parallellt över hela plastmattan. Sen kan man ta en spackelspade och en hammare för att sedan knacka lite lätt på spaden för att komma in under plastmattan.
 • En viktig sak som kan vara bra att tänka på när man ska ta bort plastmattor som framförallt är gamla är att dom kan innehålla asbest. Så var försiktig och skydda lungor, ögon och resten av kroppen.

Kostnader för att riva badrum

För dig som vill veta på ett ungefär vad kostnaderna för att riva ett badrum så måste man kolla på vilka verktyg och maskiner som behövs för att kunna utföra en rivningen.

Sen så är det ju inte bara att sätta igång att riva då det finns el och vattensystem som man måste ta hänsyn till. Vid en lättare rivning av ett badrum där du inte behöver fixa med el eller vvs så kostar det mellan 3000 till 8000 kronor beroende på vilka verktyg och maskiner du saknar.

Om du däremot också ska riva bort el eller rörledningar, toalett eller element så behöver du ta hjälp av en elektriker och rörmokare så kostar det mer.

Priser för att riva badrum

Det tar i allmänhet 20 timmar att riva ett badrum på 5 kvadratmeter. Du måste också räkna med bortforslingen av rivningsavfallet utöver nedmonteringsprocessen. Summan av alla dessa faktorer kan variera mellan 12 000 och 26 000 kronor beroende på storlek och vad som behöver göras i samband med rivningen.

Sen kan priserna variera beroende på om du gör det själv, anlitar en firma och vad för arbetskostnaden per timme firman har. Att göra det själv är alltid billigare men du måste också tänka på hur mycket tid det kommer att ta och om du har den kunskap och erfarenhet som behövs.

Renovera badrum utan att riva

Om du vill renovera ditt badrum men inte vill gå igenom besväret att riva det finns det några saker du själv kan göra för att snygga till badrummet.

 • Ta bort de gamla kakelplattorna och installera nya kakelplattor
 • Måla väggar och tak
 • Byt ut skåp och annan inredning och interiör

Detta är bara några av de saker du kan göra för att renovera ditt badrum utan att behöva riva det helt och hållet.

Naturligtvis kan det finnas andra faktorer som kommer avgöra om du kan renovera badrummet utan att behöva riva det, t,ex om rör och elsystemen är i gott skick eller inte. Men om du är redo för en utmaning kan det vara en rolig och givande upplevelse att renovera ditt badrum själv.

Att riva eller att renovera ett badrum kan vara en skrämmande uppgift, men med rätt verktyg och kunskap kan det bli ett roligt projekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *