Victor Johansson AB 

08-400 66 008

Telefonnummer

Skagafjordsgatan 6,
164 55 Kista

Så enkelt tar du bort tapet med sköljmedel

Är du less på din tapet? Är du redo för en förändring? Men ser du inte fram emot det påfrestande jobb som det innebär att ta bort tapeterna? Att avlägsna tapeter är mycket enklare än du kanske tror, speciellt om du använder ett mjukgörande sköljmedel.

I den här artikeln så kommer vi att gå igenom 5 enkla steg där vi kommer berätta hur du enkelt kan ta bort din tapet med sköljmedel.

5 steg: Ta bort tapeter med sköljmedel

Här är en steg för steg guide där vi i 5 enkla steg går igenom hur du gör från början till slut för att ta bort tapeter med hjälp av helt vanligt sköljmedel.

Steg 1. Blanda sköljmedel med vatten.

Börja med att blanda en del sköljmedel med fyra delar vatten i en sprayflaska. Spraya sedan generöst med blandningen på tapeten. Du vill att tapeten ska vara mättad, men inte droppande våt.

Ett tips är att börja med en sektion i taget och medans du tar bort tapeten från den första sektionen kan du spraya på sköljmedel på nästa sektion innan du börjar för att effektivisera arbetet.

Steg 2. Låt blandningen med sköljmedel och vatten verka i 15 till 20 minuter

När du har sprayat en bit av tapeten så att den är mättad så väntar du mellan 15 till 20 minuter så att sköljmedlet hinner verka och tränga in i tapeten och lossa limmet från väggen. Om du märker att du använt för lite på tapeten så sprayar du på mer och väntar 15 minuter till så ska det nog göra susen!

Steg 3. Dags att ta bort tapeten

När 15-20 minuter har gått använder du en spackelspade eller ett annat skrapverktyg för att ta bort tapeten. Om tapeten lossnar lätt så är det en indikation att du använt tillräckligt mycket sköljmedel och vet då hur mycket du behöver spraya på nästa sektion tapet.

Steg 4. Rengör väggen med tvål och vatten

När all tapet har avlägsnats så är det dags för att rengöra väggen med tvål och vatten för att säkerställa att allt det gamla limmet försvinner från väggarna. Detta förbereder också väggen för målning eller en ny tapetsering.

Steg 5. Torka av väggen med en fuktig trasa

Sista steget är att torka av väggen med en fuktig trasa för att avlägsna eventuella rester från sköljmedlet och tvålen. Sen så är det klart!

Frågor och svar

Här nedan kan du läsa och få svar på några vanliga frågor om sköljmedel när man ska ta bort tapet.

Är sköljmedel skadligt för väggen?

Svar: Nej sköljmedel skadar inte din vägg på något sätt men om man inte är noga med att ta bort och rengöra väggen när man använt det så kan det bli fläckar på väggen. Så var noga med att göra rent efter så blir detta inget problem.

Finns det något annat man kan använda istället för sköljmedel för att lossa på tapeten?

Svar: Om du letar efter ett alternativ till sköljmedel kan du prova Tapet-väck. Det är en produkt som löser upp tapetklistret utan att skada väggen bakom. Ett annat alternativ är att använda en ångmaskin, som också kan lossa tapeten utan att orsaka skada.

Fungerar alla märken av sköljmedel lika bra eller finns det något märke som är bättre att använda?

När man använder sköljmedel för att lösa upp tapeten och underlätta borttagningen, spelar varumärket ingen roll.

Varför fungerar det att använda sköljmedel för att lossa på tapeten?

Svar: Anledningen till att det går att använda sköljmedel när man ska ta bort tapeten från en vägg är för att i sköljmedlet så finns det något som heter katjonaktiva tensider. Dessa katjonaktiva tensiderna består av en vattenlösning och en fettlösning som har en ytaktiv egenskap och det är att lösa upp fett vilket också hjälper till att lösa upp t,ex tapetlim.

Du kanske också är intresserad av:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *