Victor Johansson AB 

08-400 66 008

Telefonnummer

Skagafjordsgatan 6,
164 55 Kista

Vägglöss guiden

Har du drabbats av vägglöss? Dessa små insekter är besvärliga och deras bett kan klia mycket. Men oroa dig inte, det finns sätt att bli av med dem. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om vägglöss och hur man kan göra för att bli av med dom.

Vi kommer också att ge er tips på hur man kan bli kvitt vägglössen, vad man kan göra för att förebygga framtida problem med vägglöss och hur man hanterar bett. Men först så kollar vi lite närmare på vad vägglöss är och varför man inte vill ha dem i sitt hem.

Vad är Vägglöss?

Vägglöss som på latin heter Cimex lectularius är en insekt men ingen lus då den är besläktad med skinnbaggen som är en art som tillhör släktet halvvingar. En vägglus är mellan 4 till 5 mm i vuxenstorlek och har en oval och tillplattat utseende med en färg som kan variera från genomskinlig, brun, brun-röd till ”roströd”.

Namnet vägglöss har fått sitt namn på grund av två saker och det är att dom ofta återfinns på väggar och så livnär dom sig på blod som löss gör. Vägglössen finns inte naturligt ute i naturen utan deras naturliga miljö är i byggnader, kläder och på andra ställen där vi människor finns.

Vägglöss kan spridas via kläder, textilier och hushållsartiklar, och angrepp kan snabbt spridas till närliggande bostäder om det finns ett stort antal av dem.

Så livnär sig vägglöss

Som ni vet så livnär sig vägglöss genom att suga blod och då tänker ni att husdjur som rör sig både inomhus och utomhus eller andra djur är vägglössens första prioritet, men så är det faktiskt inte. Vägglöss föredrar faktiskt blod från människor framför andra djur och husdjur.

Under dagen så gömmer dom sig på väggar, i sprickor, under sängar och andra ställen där dom kan invänta nattens mörker, lite som en vampyr faktiskt. När mörkret infaller och vi människor ligger och sover så ger dom sig ut på jakt efter mat.

Skulle vägglössen inte hitta någon människa att äta ifrån så söker den sig till andra djur. Några typiska ställen på kroppen som den gärna äter ifrån är fotleder, handleder, halsen och andra ställen på kroppen där den lätt kan komma åt våra synliga blodkärl.

Så upptäcker du vägglöss

Om du misstänker att du har vägglöss hemma eller om du inte är riktigt säker på om det rör sig om vägglöss eller inte så kan dessa tecken hjälpa dig att upptäcka om du har vägglöss eller inte.

  • Ett starkt tecken på att du har vägglöss hemma är att du ser en vägglus, nymf eller ägg från vägglöss.
  • Ett annat tecken på att du kan ha vägglöss hemma är att du och din partner och alla andra som bor under samma tak har myggliknande bett i en rad eller ett kloster på någon kroppsdel samtidigt.
  • Man kan också kolla efter tecken som små blodfläckar på lakan, täcke eller kudde som kommer från att dom sugit blod. Eller att det finns svarta små fläckar eller bruna ”skal” som vägglössen ömsat eller gett ifrån sig.


Det kan hända att det varken finns bett, blodrester eller avföring från vägglöss. Men det innebär inte att du inte har vägglöss hemma, det kan vara en mindre population av vägglöss där tecknen inte är lika tydliga.

Så för att vara på den säkra sidan om du misstänker att du har vägglöss hemma så kan en saneringsfirma hjälpa dig att ge svaret på detta.

Vanliga frågor om vägglöss

Nedan har vi sammanställt några vanliga frågor och svar om vägglöss som många frågat och vill ha svar på.

Hur kan man se om man har ett bett från vägglöss?

Svar: Ett bett från vägglöss liknar det bett som man får av myggor och brukar oftast klia. Betten kan vara stora, små eller inte alls synliga beroende på hur din kropp reagerar vid bettet.

Så om du ser myggliknande bett som kliar som du vet att du inte fått av några myggor så är det med stor sannolikhet att det är bett från vägglöss.

Är det möjligt att ha vägglöss utan att veta om det?

Svar: Vägglöss är små och kan vara svåra att upptäcka och beroende på hur länge dom funnits och hur många det är så kan det vara svårt att veta om man har vägglöss hemma eller inte. Håll koll på om du har fått eller om någon annan i samma hushåll fått några bett och leta efter tecken av vägglöss.

Hur gör jag för att se vägglöss med blotta ögat?

Svar: Då vägglöss kan vara allt ifrån 1 millimeter i storlek när dom är små (nymfer) till att vara 4 till 5 millimeter vid vuxen ålder så är det inte alltid säkert att det går att se dom med ”blotta ögat”. Men ja dom som är runt 5 millimeter stora går att se med ”blotta ögat” och dom som är mindre kan man se genom att använda ett förstoringsglas.

Hur lång tid kan det ta innan man märker att man har vägglöss?

Svar: Det kan ta olika långt tid att märka om man fått vägglöss. Det finns flera tecken att hålla koll på och oftast märks det genom dom bett som vägglössen ger ifrån sig. Dock så kan reaktionen från ett bett ta upp till 1 vecka eller 14 dagar innan du får en reaktion på huden.

Kan vägglöss vara farliga?

Svar: Nej vägglöss är inte farliga då dom varken sprider några sjukdomar eller orsakar några materiella skador på din byggnads struktur. Vid ett bett så injicerar vägglöss in sitt saliv i samband med bettet för att blodet inte ska koagulera (stelna). Dock så reagerar dom flesta på vägglusens saliv vilket ger en reaktion av klåda, svullnad och rodnad. 

Måste man stanna hemma från skola och jobb om man har vägglöss?

Svar: Nej det finns inga regler eller lagar som talar för att man måste stanna hemma eller sätta sig i karantän när man har vägglöss hemma. Dock så kan det vara bra att vara noggrann med att kolla alla kläder och plagg som du kommer att använda när du ska till jobb eller skola då vägglöss lätt sprids via kläder, väskor och liknande.

Hur gör jag för att ta bort och bli av med vägglössen?

Svar: När man har konstaterat att man har vägglöss hemma så finns det flera saker man kan göra själv för att minska och lindra besvären av vägglössen. Men när det gäller att ta bort dom helt och göra det hem helt fritt från vägglöss så är sanering av en saneringsfirma det enda som har effekt.

Vägglössbett och tips på vad man kan göra om man blivit biten

Om du har fått ett eller flera bett från vägglöss så kan det klia och du kan tycka att känslomässigt jobbigt. Därför så kommer vi här dela med oss av lite tips på hur du kan hantera dina vägglössbett och vad du kan göra för att lindra dom.

Tips när du har fått bett från vägglöss

  • När du har fått ett eller flera bett från vägglöss så kan det klia och ibland svullna. Det kan för stunden kännas skönt eller som ett måste att klia tillbaka men försök att låta bli det, då du kan skada huden och öka risken för att få en infektion. Testa istället att kyla ner bettet/betten eller använd en salva som t,ex Bepanthen eller Idomin för att lindra klådan.
  • Så fort du upptäcker att du har fått ett bett eller flera så kan ett tips vara att tvätta betten med tvål och vatten för att minska infektionsrisken.
  • Om bettet svullnar eller blir infekterat så vänta inte för länge med att kontakta vården för att få hjälp med infektionen.
  • Uppsök en vårdcentral eller en hudläkare via www.1177.se om du är orolig över din huds reaktioner på betten eller om du inte är säker på vad utslaget/bettet kan vara.


Att få vägglöss är vanligare än vad många tror och om man kollar på Anticimex`s statistik över utförda saneringar av vägglöss som dom själva gjorde under t,ex 2018 så gjorde dom sammanlagt 16 359 st saneringar. Så ta det lugnt, det är inte bara du som är drabbad.

Källa// https://www.anticimex.se/nyhetsrum/saneringar-av-vaggloss-minskar

Sanering av vägglöss

För att bli av med vägglössen effektivt och för gott så är det enda som hjälper att göra en sanering av vägglöss. Det som är viktigt att veta när en sanering av vägglöss utförs så kan det ta ganska lång tid att få bort alla vägglöss så att dom inte kan föröka sig och ställa till med mer problem.

En sanering av vägglöss kan ta alltifrån några månader upp till ett halvår om man har otur, men vanligtvis så brukar problemen med vägglöss minska efter bara några veckor. Då det tar lång tid så kan det också bli dyrt då det krävs ett flertal sanerings tillfällen, men som tur är så erbjuder många försäkringsbolag skadedjursförsäkringar som t,ex If Skadeförsäkring, Folksam eller Trygg-Hansa kan hjälpa dig med.

För att underlätta att saneringen av vägglöss blir effektiv och gör så att det går fortare så är det viktigt att samarbeta och följa alla råd och rekommendationer som saneringsfirman hänvisar till. Vill ni veta mer om hur en process av en sanering av vägglöss kan gå till eller vill ha fler tips om vägglöss så kan ni läsa mer på: www.entreprenadforetag.se/sanering/vaggloss/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *