Victor Johansson AB 

08-400 66 008

Telefonnummer

Skagafjordsgatan 6,
164 55 Kista

Riskerna med fukt på vinden och vad du kan göra själv

I det här inlägget kommer vi att kolla på dom olika riskerna med fukt på vinden och vad du själv kan göra för att förhindra och åtgärda det.

Vi kommer också att ge några tips om hur du kan förebygga fukt på vinden.

Hur kan det uppstå fukt på vinden och varför är det ett problem?

Fukt på vinden kan orsaka av flera saker och oftast kommer dom smygandes så att man inte märker det. En av de vanligaste orsakerna är läckor från taket. Om taket inte är ordentligt tätat kan regnvatten sippra igenom och orsaka fuktskada.

En annan vanlig orsak till fukt på vinden är kondens. Detta kan inträffa om det inte finns någon ventilation på vinden eller om isoleringen är inte tillräckligt bra. När varm luft från huset möter kall luft på vinden kan det uppstå kondens på väggar och tak.

Enligt www.villaagarna.se så ska fukthalten inte vara högre än 16 % och för att ta reda på hur din fukthalt på vinden är så kan man använda sig utav en fuktkvotsmätare.

Risker med att ha en vind med mycket fukt

Det finns flera risker med att ha en vind med mycket fukt och här nedan så har vi gjort en sammanställning av de vanligaste riskerna med att ha vind med problem av fukt.

  • Strukturella skador – En av de vanligaste riskerna med en vind med mycket fukt är att den kan orsaka strukturella skador på ditt hem. Träet på vinden kan börja ruttna och metall kan börja rosta.
  • Hälsoproblem – Den fuktiga luften kan orsaka andningsproblem, ge utslag och eksem och kan i värsta fall göra så att du utvecklar astma.
  • Mögel – Mögel kan börja växa i fuktiga miljöer. Mögel kan orsaka många hälsoproblem, så det är viktigt att ta bort det så snart som möjligt.

Så om ni har en vind där ni upplever att det är fuktigare än normalt eller om ni hittar en läcka i taket så är det bra att åtgärda det så snabbt du kan.

5 steg av du förebygger fukt på vinden

Här nedan så ger vi dig 5 steg av saker du kan göra för att förebygga fukt på vinden.

1. Kontrollera läckor i taket och reparera dem

Ett av de vanligaste sätten för fukt att ta sig in på vinden är genom läckor i taket. Om du hittar några läckor ska du se till att reparera dem så snart som möjligt för att förhindra ytterligare vattenskador. Om man inte lagar alla läckorna i taket så kan det orsaka betydande skador på ditt hem, både strukturellt och hälsomässigt.

Att kolla att alla takpannor är hela och ligger som dom ska kan vara ett sätt att kolla om det finns några läckor.

2. Se till att ventilationen är bra

Om du vill förhindra fukt på din vind är det viktigt att se till att ventilationen är bra. Se till att det finns ett luftflöde genom vinden så att den varma luften från huset kan komma ut och den kalla luften från utsidan kan komma in.

Genom att kolla så att ventilationsluckorna funkar kan man konstatera att ventilationen är igång. Ibland kan det finnas skräp som kan behövas ta bort.

3. Täta sprickor och öppningar

Om det finns några sprickor eller öppningar runt taket ska du se till att täta dem med ett vattentätt tätningsmedel för att förhindra att vatten tränger in. När du tätar sprickorna ska du se till att även täta eventuella springor runt rör eller ledningar som går in på vinden.

En spricka ökar risken för att fukt kan ta sig in och bör därför lagas så att fukten inte kan komma in.

4. Installera en fläkt eller avfuktare

Om du har problem med fukt på vinden kan du installera en fläkt eller avfuktare för att hjälpa till att avlägsna fukten från luften. När man använder en fläkt eller avfuktare kan du torka och ta bort alla den fuktiga luft som finns genom att samla in den eller blåsa ut den fuktiga luften med en fläkt.

Genom att installera en avfuktare som du kan köpa samlar in alla fukt som finns i luften.

5. Kolla att isoleringen är bra

Om din isolering inte är tillräcklig kan du få problem med fukt på vinden. Se till att kontrollera om det finns missfärgningar och byt ut isolering som inte håller måttet. Med en bra isolering så kan du hjälpa till att förhindra att kondens bildas på vinden och det blir varmare vilket gör att utrymmet torkar snabbare.

Det här är en ny isolering och om din isolering saknas, har förstörts av skadedjur eller är fuktig så är det dags att åtgärda den.

Vi hoppas att vår artikel var intressant och att du nu vet vad riskerna med att ha fukt på vinden och hur du kan åtgärda dessa problem och skador.

 

Tabell översikt över stegen 

Steg Kärnpunkt Verktyg/Material
1. Kontrollera läckor Reparera läckor i taket snabbt. Takpannor, tätningsmedel
2. Bra ventilation Säkerställ luftflöde genom vinden. Ventilationsluckor
3. Täta sprickor Använd vattentätt tätningsmedel. Tätningsmedel
4. Installera fläkt/avfuktare Avlägsna fukt från luften. Fläkt, avfuktare
5. Kontrollera isolering Byt ut skadad eller otillräcklig isolering. Isoleringsmaterial

Du kanske också är intresserad av:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *