Victor Johansson AB 

08-400 66 008

Telefonnummer

Skagafjordsgatan 6,
164 55 Kista

Enkla tips att ta bort dålig lukt i hemmet

Upplever du en oönskad doft i ditt hem som du inte verkar kunna bli av med? Då har du kommit helt rätt! I detta inlägg kommer vi att dela med oss av några tips och tricks för enkla åtgärder du kan vidta för att eliminera den obehagliga lukten.

Tipsen som vi kommer att dela med oss är verkligen enkla som alla kan testa. Om du fortfarande inte får den dåliga lukten att försvinna så kan en luktsaneringsfirma i Stockholm hjälpa dig då det behövs en luktsanering för att få bort den dåliga lukten.

Några av de vanligaste orsakerna till detta och hur man känner igen dem

Att lukt uppstår kan bero på många olika saker som bakterier, fukt, mögel och andra saker som gör så att det sprids en dåligt lukt.  Här nedan kan du läsa några av de vanligare orsakerna till varför en dålig lukt i en bostad har dykt upp och hur man kan identifiera källan till lukten.

Kylskåp och micro

Att ett kylskåp eller en micro börjar lukta efter ett tag om man har använt dom år ut och år in är en vanlig orsak till att det kan börja lukta i ditt hem. Lukten från ett kylskåp och micro liknar varandra lite men ett kylskåp kan lukta lite mer surt än vad en micro kan göra.

Orsaken till att ett kylskåp och en micro kan börja sprida dålig lukt är att det finns bakterier och partiklar från mat som har fastnat på insidan av kylskåpet eller micron när dom använts.

Avloppet

En vanlig orsak till dålig lukt i hemmet är avloppet. Avlopp finns i kök, badrum och duschar för att samla upp vatten, men det samlar också upp fett och matrester när du diskar. I badrummet och duschen samlas även fettavlagringar och hudavlagringar som vi tvättar bort och som sedan samlas i avloppet.

Detta gör att det bildas bakterier och som sedan gör att en dålig lukt sprids. Ett sätt att identifiera om det är avloppet som luktar är att hälla vatten i avloppet och se om lukten avtar eller minskar.

Madrasser

Madrasser är en annan vanlig källa till dålig lukt, och orsaken är vanligtvis svett, hudceller och dammkvalster.

Du kan identifiera om din madrass är orsaken till en dålig lukt genom att kontrollera om det finns några fläckar på den. Om du har en madrass med minnesskum kan det vara svårare att upptäcka eventuella fläckar  eftersom de inte är lika synliga.

Unken luft

En annan vanlig orsak till dålig lukt i hemmet är unken luft. Unken eller dålig luft kan orsakas av att man har en dålig ventilation i hemmet eller om du t,ex bor i ett område med mycket trafik som förorenar luften.

Du kan identifiera om det är för unken luft som orsakar den dåliga lukten genom att öppna ett fönster och vädra. Försvinner lukten efter att du vädrat så kan det vara bra att kolla över ditt ventilationssystem.

5 tips för att ta bort dålig lukt i ditt hem

Här nedan så har vi samlat lite enkla tips och tricks som du kan testa för att bli av med den dåliga lukten i ditt hem.

1. Använd en blandning av vinäger och vatten

Vinäger är känt för att vara effektivt för att ta bort dålig lukt eftersom den är sur och bryter ner partiklar som orsakar lukt. För att använda den här metoden blandar du lika delar vinäger och vatten och lägger det i en sprayflaska.

Spraya sedan blandningen på de områden där du tror att den dåliga lukten kommer ifrån och låt den lufttorka.

2. Gör en blandning av bakpulver och citronsaft

Ett annat effektivt sätt att avlägsna dålig lukt är att använda en blandning av bakpulver och citronsaft. Bakpulver är känt för att vara absorberande, så det hjälper till att absorbera den dåliga lukten.

För att använda den här metoden blandar du lika delar bakpulver och citronsaft och lägger det i en sprayflaska. Spraya sedan blandningen på de områden där du tror lukten kommer ifrån och låt den lufttorka.

3. Använd eteriska oljor som lavendel eller citronolja

Eteriska oljor är kända för sin behagliga doft och kan även hjälpa till att avlägsna dålig lukt. För att använda den här metoden lägger du några droppar lavendel eller citronolja i ett glas med vatten och placerar sedan ut dom på olika ställen i ditt hem.

4. Använd en luftrenare för att rena luften i ditt hem.

En luftrenare kan hjälpa till att ta bort dålig lukt från luften genom att fånga upp partiklar som finns i luften och gör att luften blir renare.

5. Ställ ut doftljus i ditt hem.

Doftljus kan hjälpa till att dölja dåliga lukter och få ditt hem att lukta bättre. Du kan också köpa olika doftljus med olika lukter som du kan anpassa efter säsong och stämning .

Vi hoppas att du fann dessa tips hjälpsamma och att de hjälper dig att bli av med den dåliga lukten i ditt hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *