Victor Johansson AB 

08-400 66 008

Telefonnummer

Skagafjordsgatan 6,
164 55 Kista

Städa och rengöra med ättika 25 tips

Ättika är en ingrediens som används i dressing och som kryddning i matlagning. Men det som många inte vet är att man kan städa och rengöra med hjälp av ättika. I det inlägget så kommer vi att dela med oss av 25 effektiva tips för städning och rengöring med ättika.

Vi kommer också att kolla lite närmare på vad ättika är och vad för olika typer ättika som finns och vad man ska vara försiktig med när man rengör eller städar med ättika.

Vad är ättika?

Ättika är en produkt som har använts i Sverige i flera hundra år. Den spelade en viktig roll för att konservera mat och förlänga dess hållbarhet, en nödvändighet i en tid då man inte hade möjlighet att frysa maten som vi har idag. Ättikan framställs genom att kombinera vatten och ättiksprit, vilket erhålls genom oxidativt förfarande av alkohol för att producera ättiksyra.

Denna process kallas för oxidation och gör så att etanolen i alkoholen försvinner och när man har fått fram en koncentrerad ättiksyra så spär man ut den med vatten för att få fram rätt procent.

Olika typer av ättika

  • Matättika 3% – Ättika som kan användas i matlagning
  • Inläggningsättika 6% – Ättika som kan användas inläggningar av mat
  • Ättiksprit 12% – Ättika som kan användas inom mat, inläggning, städning och sårvård
  • Absolut Ren ättiksprit 24% – Ättika som används för t,ex rengöring och bekämpning av ogräs

Våra 25 effektiva tips av städa och rengör med ättika

Här nedan så har vi listat 25 tips på hur du kan använda dig utav ättika när du ska städa och rengöra i ditt hem eller på din arbetsplats. I tipsen så beskriver vi också hur mycket ättika som ska användas så att blandningen inte blir för svag eller för stark.

OBS! Högt koncentrerade ättika på 24% och uppåt är frätande och bör alltid hanteras med extra försiktighet och handskar då den kan ge frätskador på huden och göra dig blind om det kommer i ögonen.

1. Gör din egna allrent spray med ättika: Tillsätt 2 dl ättika och 2 dl vatten i en sprayflaska för att använda den som ett allrengöringsmedel. Den här blandningen är perfekt för badrum och kök, men akta dig för att använda den i närheten av naturstensytor som marmor eller granit, eftersom syran i ättika skadar stenen med tiden.

2. Rengör din diskmaskin: 1 till 2 dl ättika kan läggas i tvättmedelsfacket eller i botten av den tomma tvättmaskinen för en snabb tvättcykel. Vinägern har många användningsområden och fördelar eftersom den förstör illaluktande lukter i maskinen.

3. Ättika som sköljmedel: För dig som inte vill lägga pengar på ett dyrt sköljmedel som gör dina kläder mjukare så kan du göra din egna blandning som inte bara gör kläderna mjuka utan samtidigt gör rent i maskinen och tar bort dålig lukt.

Blanda 4 dl vatten i en flaska eller liknande och ta 1 dl Absolut Ren Ättika på 24 procent och sen blanda. När du ska tvätta sen så doserar du med två matskedar och kör ett tvättprogram som vanligt.

4. Skurmedel med ättika: Blanda lika delar ättika och vatten i en sprayflaska.

Spraya ytan med denna lösning; det kommer att börja bubbla och fräsa lite när sprayen börjar verka.Borsta med borste tills lösningen slutar verka och skölj sedan av området med en ren trasa eller vatten.

5. Rengör ugnen med ättika: En kombination av bakpulver ( bikarbonat ) och ättika gör din ugn fläckfri, precis som ny. Allt du behöver är en flaska med 2 dl ättika och lite bakpulver och voila!

Lägg bakpulvret i ugnen och spraya över ättikan så att bakpulvret blandas. Använd sedan en borste för att rengöra med blandningen och torka sedan av hela ugnen med en fuktig trasa tills den är helt fri från ättika och bakpulvret.

6. Kalka av kaffebryggare med ättika:  Ättika är bra för att avkalka kaffemaskinen. Fyll kaffemaskinens vattenbehållare med  6 dl vatten och häll sedan i 1 dl ättika (24 %) i vattnet. Vänta sedan 10 minuter så att ättikan får blandas ut och sedan startar du kaffebryggaren och låter den köra igenom all vätska.

När kaffebryggaren har körts en gång med ättika så kör du 3 till 4 gånger med bara vatten för att säkerställa så att det inte finns någon ättika kvar. Om det skulle finnas ättika kvar så är det inget farligt då den är så pass utspädd att det inte är skadligt.

7. Ättika för rengöring av sotiga glasluckor på kaminen: Rengör helt enkelt med en svamp indränkt i ättika.

8. Ättika för ren och fräsch disktrasa: Lägg disktrasan i en blandning av vatten och ättika, det tar bort både bakterier och lukt.

9. Ren mikrovågsugn med ättika: Fyll en mugg med en fjärdedel ättika 24 % och fyll den sedan med vatten nästan till toppen. Ställ in koppen i mikrovågsugnen och kör på full effekt i en minut, ta sedan ut koppen och torka rent din mikro med hushållspapper.

10. Rengöra dusch och duschväggar med ättika och diskmedel: Ta lika delar flytande diskmedel och fingervarm ättika (12%) och häll ned i en sprayflaska, ättikan först och sedan diskmedlet. Var noga med att inte inandas ångorna när du värmer din ättika.

Spreja och låt verka i en halvtimme, gnugga sedan med en svamp och avsluta med att skölja med kallt vatten.

11. Gör rent och ta bort ett mindre stopp i avloppet i köket: Lägg två teskedar bakpulver i avloppet, häll sedan långsamt i en halv deciliter ättika och vänta i 20 minuter. Ättikan hjälper till att bryta ner eventuella matrester och fettrester som orsakar problemet.

Skölj sedan noggrant och rikligt med varmt vatten.

12. Gör rent toaletten med ättika: Syran i ättikan är både frätande och antibakteriell, vilket gör den idealisk för att rengöra toaletten. Häll lite ättika på insidan av toalettstolen, låt det stå i cirka 20 minuter och skrubba sedan allt med en toalettborste.

13. Tar bort dålig lukt: För dig som vill bli av med dålig lukt i t,ex en bil, ett rum eller något annat skrymsle så kan man använda sig utav ättika. Ställ en skål med ättika i det önskade området och låt den vara kvar i minst 24 timmar. Ättikan har “åtdragande effekt” och kommer att ta bort odörer som finns i luften.

14. Avlägsna stopp i avloppet i badrummet: Om ditt avlopp till handfat eller din dusch börjar rinna långsamt kan du hälla ättika i avloppet och låta det stå i några minuter. Skölj sedan noggrant och rikligt med varmt vatten.

15. Rengör duschmunstycket: Om duschmunstycket är fullt av kalk och smuts kan du prova det här tipset: Blanda ättika och vatten i en plastpåse och sätt sedan påsen tätt över duschhuvudet. Låt den sitta där i minst en timme innan du sköljer med varmt vatten.

16. Rengör fönster och speglar: Blanda lika delar ättika och vatten i en sprayflaska och använd det för att rengöra fönster och speglar. Ättikan löser upp smuts och fett, och fönstren blir fria från ränder.

17. Förebygg mögel i dusch och badrum: För att förebygga mögel kan du spraya ättika på väggarna och andra ställen i duschen och badrummet där mögel trivs. Ättikan dödar mögelsporerna och gör det svårare för dem att få fäste.

18. Ta bort fläckar: Om du har fläckar på till exempel din matta eller favoritplagg kan ättika hjälpa dig att ta bort dem. Blanda bara lika delar ättika och vatten i en sprayflaska och fukta fläcken med den. Använd sedan en borste eller en trasa och skrubba fläcken tills den är borta.

19. Rengöring av persienner: Att rengöra persienner kan vara en svår uppgift, men ättika kan hjälpa dig. Blanda lika delar ättika och vatten i en sprayflaska och använd den för att fukta persiennerna. Använd sedan en borste eller en trasa och skrubba persiennerna tills de är rena.

20. Rengöring av rostfritt stål: För att rengöra dina vitvaror i rostfritt stål blandar du en del ättika med tre delar vatten i en sprayflaska. Använd pappershanddukar för att torka upp ättikan och smutsen i samma riktning som metallens korn.

21. Rengöring av penslar med ättika: Om du vill rengöra dina penslar utan att använda kemikalier kan du göra det med ättika. Blötlägg penseln i en skål med ättika i ungefär en timme, skölj sedan med vatten och låt den torka.

22. Rengöring av mattor: För att rengöra mattor blandar du lika delar ättika och vatten i en sprayflaska och använder den för att fukta mattan. Använd sedan en borste eller en trasa och skrubba mattan tills smutsen lyfts upp. Ättikan är ett utmärkt sätt att rengöra mattor utan att använda starka kemikalier.

23. Rengöring av kylskåpet: Om kylskåpet behöver en rejäl rengöring kan ättika hjälpa till. Blanda bara lika delar ättika och vatten i en sprayflaska och använd det för att fukta kylskåpets insida. Använd sedan en svamp eller en trasa och torka av kylskåpet tills det är rent.

24. Hemmagjord desinfektionsspray: Ättika är ett utmärkt naturligt desinfektionsmedel. Blanda bara lika delar ättika och vatten i en sprayflaska och använd det för att torka av ytor. Ättikan kommer att döda alla bakterier som finns och lämnar området rent.

25. Rengöring av golv: Du kan använda ättika för att rengöra dina golv. Blanda bara lika delar ättika och vatten i en hink och moppa golvet med det. Ättika hjälper till att avlägsna all smuts från golvet och lämnar den är ren och gnistrande.
Att få i sig högt koncentrerad ättika kan vara farligt och bör därför hanteras med försiktighet och hålla barn och djur borta från den. Mer information hittar ni på www.giftinformationscentralen.se/varning-för-ättiksyra/.

Du kanske också är intresserad av:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *