Victor Johansson AB 

08-400 66 008

Telefonnummer

Skagafjordsgatan 6,
164 55 Kista

Kluckande ljud i avloppet

Hör du ett kluckande ljud från avloppet? Det finns flera möjliga orsaker till att detta ljud kan uppstå. En av de vanligaste är att det finns en blockering eller att avloppet håller på att bli igensatt, vilket gör det svårare för vattnet att rinna ner som det ska.

I det här inlägget ska vi undersöka andra möjliga orsaker till varför du kan höra ett kluckande ljud från avloppet och vilka åtgärder du kan vidta för att lösa problemet.

Vad är ett kluckande ljud och varför uppstår det kluckande ljudet?

Ett kluckande ljud är ett ljud som vattnet i t,ex ett avlopp ger ifrån sig när vattnet har svårt att rinna igenom och kan enklaste jämföras med att man har en flaska med vatten i som man vänder upp och ner för att få fram liknande ljud.

Ljudet uppstår när ett stopp eller en ansamling i avloppet finns och det trycks upp luft genom avloppssystemet som då resulterar i ett kluckande ljud.

Detta kan vara felet om du hör ett kluckande ljud i avloppet

Det kan finnas flera orsaker till att ett kluckande ljud kan uppstå i ett avlopp. Ibland kan det vara så enkelt som att det är lite igensatt, men det kan också bero på andra faktorer.

Här nedan kan du läsa om de olika orsaker till varför det kan uppstå ett kluckande ljud i avloppet och hur du gör för att undersöka felet.

Avloppet har ett stopp eller är nästan igensatt

Om du hör ett kluckande ljud från avloppet så beror detta oftast på att det är ett stopp i avloppet eller att det är på väg att bli igensatt. För att undersöka närmare om avloppet har ett stopp eller är på väg att bli igensatt kan man göra följande:

  • Kolla i avloppet och se om du ser något som förhindrar eller stoppar vatten från att rinna genom avloppet. Det kan vara allt från hår, trådar till kläder eller mynt och andra saker som kan ha fastnat i avloppet.
  • Om du inte kan se något kan du känna runt avloppet med din hand, en skruvmejsel eller något annat som får plats för att känna om det finns någon blockering som du inte kan se.
  • Om du inte kan se eller känna något, försök att spola vatten i avloppet. Om vattnet inte rinner undan och avloppet blir översvämmat eller rinner långsamt, kan det vara ett stopp.

Det finns flera stopp i avloppssystemet i fastigheten

Det kluckande ljudet kan också uppstå på grund av att det finns flera mindre eller större stopp i avloppssystemet. Då ett avlopp är en del av avloppssystemet så kan detta påverka andra avlopp i din fastighet då alla avlopp i fastigheten leder bort avloppsvattnet genom samma utgående avloppsrör.

Det behöver nödvändigtvis inte betyda att det är stopp eller nästan igensatt i alla avloppen där du hör det kluckande ljudet.

Det är stopp eller nästan igensatt i avloppssystemet i anslutning till din fastighet

Den sista orsaken eller anledningen till att det kluckande ljudet kan uppstå är att det är ett större stopp eller att avloppssystemet nästan är igensatt på utsidan av din fastighet. Detta är då ett större och allvarligare problem och inget som du själv kan undersöka eller ta reda på.

Så vad gör man då om man hör ett kluckande ljud i avloppet och åtgärdar man problemet?

Så åtgärdar man ett kluckande ljud i avloppet

Om du upplever ett kluckande ljud eller om du har ett stopp i avloppet som du kan se, känna eller upptäcker genom att det lätt översvämmas när du t,ex duschar så kan du göra följande saker för att lösa och åtgärda problemet.

  1. Rensa och gör rent avloppet från smuts och annat skräp som du kan se eller känna som fastnat och kan ha orsaka stoppet eller ansamlingen.
  2. Gör sedan rent avloppet och lös upp eventuella proppar med hjälp av propplösande medel avsett för avlopp.
  3. Spola sedan ner en massa vatten med hjälp av en slang eller en högtryckstvätt för att spola bort det som kan vara orsaken till stoppet eller ansamlingen. (Obs! om du använder en högtryckstvätt så var försiktig så att du inte skadar avloppet eller rören i avloppssystemet).

Skulle du fortfarande höra det kluckande ljudet och att vattnet inte rinner undan så lätt som du tycker att det ska göra så är det dags att kontakta en rörmokare eller en entreprenör som kan hjälpa dig med att åtgärda problemet.

Om det skulle röra sig om ett större stopp eller att avloppssystemet som är utanför din fastighet nästan är igensatt så kolla med grannar då det också skulle påverka dom om ni är anslutna till samma avloppssystem.

Skulle detta vara fallet och det är ett kommunalt avloppssystem så är det upp till kommunen att åtgärda detta. Om det däremot är ditt egna avloppssystem och inte kommunalt så är det upp till dig att lösa problemet.

Du kanske också är intresserad av:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *