Victor Johansson AB 

08-400 66 008

Telefonnummer

Skagafjordsgatan 6,
164 55 Kista

Ta bort mögel i kakelfogarna

Om du upptäcker mögel i dina kakelfogar, behöver du inte vara orolig – det är ett problem som enkelt kan lösas! För att rengöra dem kan du använda blekmedel, ättika och bikarbonat, eller en väteperoxidlösning som effektivt tar bort möglet.

För att lära dig hur du tar bort mögel i dina kakelfogar, kan du utforska olika metoder och medel som används för ändamålet.

Varför det kan vara så viktigt att ta bort möglet från dina kakelfogar

Mögel är inte bara fult utan kan också vara farligt för din hälsa. Om man andas in mögelsporer kan det orsaka en rad luftvägsproblem, från hosta och nysningar till astma och till och med bronkit.

Möglet kan också spridas när det livnär sig på organiskt material såsom trä, papper eller gipsväggar. Det innebär att om du inte tar bort möglet kommer det att fortsätta att växa och sprida sig, vilket leder till ytterligare skador på ditt hem.

Hur man tar bort mögel från kakelfogar

Mögel kan man ta bort på flera olika sätt men i den här artikeln kommer vi att kolla närmare på 3 olika metoder som du kan läsa mer om nedan.

Metod 1: Lösning med blekmedel och vatten

Den första metoden som du kan använda dig av är att blanda blekmedel och vatten och rengöra med en svamp eller borste. Se till att använda handskar och mask när du hanterar blekmedlet.

Blanda en del blekmedel med tre delar vatten i en hink. Ta sedan en svamp eller borste för att applicera lösningen på det drabbade området. Låt lösningen verka i cirka sitta 15 minuter innan  du skrubbar rent området med svampen eller borsten som du använde för att applicera lösningen.

OBS! Var försiktigt när du hanterar blekmedlet och skydda din hud och dina ögon. Om du får blekmedel i dina ögon så skölj genast rikligt med vatten i minst 15 minuter och uppsök läkare. Får du stänk av blekmedel på huden så skölj och tvätta noga med tvål och vatten. Om du får en hudreaktion så uppsök vårdcentral eller kontakta Giftinformationscentralen.

Metod 2: Lösning med bikarbonat och ättika

Ett annat effektivt sätt att avlägsna mögel är att använda en lösning av bikarbonat och ättika. Blanda lika delar bikarbonat och ättika i en skål och använd sedan en svamp eller borste för att rengöra och skrubba bort möglet.

Då ättika är bakteriedödande så kommer den att ta död på möglets bakterier och med bikarbonatet så blir det enklare att rengöra då det har en frätande effekt.

Metod 3: Väteperoxidlösning 

Väteperoxid är ett annat bra medel som man kan använda sig av för att ta bort mögel i sina kakelfogar. Väteperoxid är en vätskelösning som man kan använda för att t,ex rengöra sår, rengöra och desinficera ytor eller ta bort mögel med. Man kan köpa väteperoxid på apoteket och det är  säljs vanligen i en 3-procentig lösning.

För att använda väteperoxid för att avlägsna mögel blandar du en del väteperoxid med två delar vatten i en skål. Häll sedan blandningen i en sprayflaska och applicera den på det drabbade området. Låt det verka i 10 minuter innan du skrubbar med en borste eller svamp.

Du kan behöva upprepa denna process flera gånger för att helt ta bort alla spår av mögel. Skölj området sedan med vatten och torka av.

Du kanske också är intresserad av:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *