Victor Johansson AB 

08-446 867 77

Telefonnummer

Skagafjordsgatan 6,
164 55 Kista

Rengör ugnen – Tips och tricks

Vi känner alla till den där känslan. Du öppnar ugnsluckan för att kontrollera din senaste kulinariska skapelse, och i stället för den varma, välkomnande doften av en utsökt måltid möts du av en bränd och inte så väldoftande röra.

I det här blogginlägget delar vi med oss av några av våra tips och tricks för att rengöra din ugn, från ugnsluckan till ugnsgallret och allt däremellan.

Vad kan man använda för medel när man ska göra rent sin ugn?

Det finns många medel som man kan använda när man ska göra rent sin ugn men om man vill använda miljövänliga och billiga effektiva medel så kan man rengöra med bikarbonat eller så kan man använda sig utav ättika för att städa rent ugnen.

Rengör med bikarbonat

Bikarbonat används oftast i matlagning och bakning men kan också användas för att rengöra ugnen. Gör en pasta av bikarbonat och vatten och applicera den på de områden som du vill rengöra. Låt pastan verka i några timmar eller över natten innan du torkar av den.

Rengör med ättika

Ättika är också ett populärt val för rengöring av ugnar. Det beror på att den är mycket effektiv när det gäller att avlägsna fett och inbränd mat. Blanda lite vatten med ättika och bakpulver och skrubba sedan rent ugnen med en borste och torka av med en våt trasa.

Så här rengör du din ugn

Här nedan kan du läsa en snabb och enkel steg för steg guide på hur man kan göra för att rengöra din ugn.

1. Ta bort glaset från ugnsluckan.

De flesta ugnar har avtagbara glaspaneler som kan tas bort för att kunna göra rent. Detta ger dig bättre åtkomst till insidan av ugnsluckan, vilket gör det lättare att göra rent och även underlätta rengöringen av glaset.

2. Gör rent glaset och ugnsluckan.

Börja med att rengöra glaset med diskmedel eller en blandning av ättika och vatten. Rengör sedan själva ugnsluckan med en fuktig trasa eller en svamp för att torka av hela ytan, inklusive gångjärn och handtag.

Här kan du även använda dig en blandning av vatten och bikarbonat.

3. Plocka ut ugnsgaller och ugnsplåtar.

När man ändå är igång att rengöra ugnen så kan man passa på att göra rent sina ugnsplåtar och ugnsgaller. Ta ut ugnsgallret och plåtarna och lägg dom i blöt med en blandning av vatten och ättika.

Låt dom sedan stå över natten och gör rent sen med en svamp.

4. Gör rent ugnen med ättika och bikarbonat

Nu är det dags för att göra rent ugnens insida och då kan det krävas att man använder sig utav något medel som verkligen biter på den inbrända smutsen. Man kan använda sig utav ättika och bikarbonat som tillsammans blir ett starkt rengöringsmedel som löser upp smutsen.

Blanda bikarbonaten och ättikan till en pasta och skrubba in det över hela ugnens yta. Låt det verka 1 timme och sen torka av hela ugnens insida.

5. En sista rengöring av ugnen.

För att säkerställa att ugnen blir riktigt ren och för att ta bort rester från ättikan och bikarbonaten så kan man köra en rengöring ugnens egna självrengörande program (prylos funktion). När ugnen kört klart programmet så torka av ugnen med en trasa när den har svalnat.

Om din ugn saknar denna funktion så kan man värma upp ugnen till 250 grader och ställa in en ugnssäker form med en delad citron och vatten i en timme. När det har gått en timme så låt ugnen svalna och sen torka av hela ugnen med en fuktad trasa.

6. Montering av glas i ugnsluckan

Sista steget är att sätta tillbaka ugnsgallret och att montera tillbaka glaset som satt i ugnsluckan.  Se till att glaset är rent innan du sätter tillbaka det på plats. Nu är din ugn så gott som ny!

Ugnen är en mycket viktig del av varje kök och det är viktigt att hålla den ren. Genom att använda antingen bikarbonat eller ättika kan du enkelt rengöra din ugn och få den att se ut som ny igen.

Du kanske också är intresserad av:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *